Ingatlanok
Szolgáltatásaink
Rólunk
Kapcsolat
HU EN
Hívjon minket!
vagy
Használja paraméterezhető keresőnket
Kiadó Eladó
m2

ILYEN LESZ A JÖVŐ IRODÁJA?

Vissza
ILYEN LESZ A JÖVŐ IRODÁJA?

Zöldiroda, otthonosság, multifunkcionális irodaterek, jó megközelíthetőség. Ezek jellemzik a munkavállalók igényei szerint elképzelt tökéletes irodát.

A szakértők a következő véleményen voltak a jövő irodáját illetően a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia új értékesítési irodájában rendezett kerekasztal-beszélgetésen. A munkaerő toborzása és megtartása szempontjából az iroda elhelyezkedése és belső kialakítása a legfontosabb a bérek mellett. Az Y-generáció igényei is nagy hatással vannak az irodák kialakítására, hiszen szinte elvárás a részükről, hogy egy szál laptoppal a kezükben, rugalmasan tudjanak dolgozni. „A munkáltatók egyre jobban megbecsülik munkavállalóikat, egyes szektorokban egymástól viszik el a dolgozót, így a béren túl a jó helyen, jó szolgáltatási környezettel ellátott iroda is fontos HR-eszközzé vált” – emelte ki Radványi Gábor, a Futureal-csoport főépítésze.

„Minden évben Az Év irodája verseny keretében bejárjuk az adott esztendőben létrehozott legújabb irodákat, és igazán kedvező tendenciákat tapasztalunk” – mondta dr. Németh Edit, a BME Ergonómia és Pszichológia tanszékének egyetemi adjunktusa. „Míg pár éve még csak az ergonomikus székekre, asztalokra figyeltek a munkaadók, addig ma már főszerepet kap a design, hogy minél szebbek és jobbak legyenek a kiszolgálóhelyiségek, minél inkább dolgozóbarát legyen az iroda és egyben minél jobban tükrözze a szervezet arculatát.” Fontosak az irodán belüli kikapcsolódási lehetőségek, a játékszobák, rekreációs helyiségek és étkező. „A csocsóasztal és a biciklitároló mára alapkövetelménnyé vált” – tette hozzá dr. Németh Edit.  Ezekkel a terekkel pedig azt érheti el a munkáltató, hogy több időt töltsön a munkavállaló az irodán belül úgy, hogy munka közben jól érzi magát.

Sok cég megengedi a dolgozóknak, hogy home office-ban dolgozzanak, ám ha otthoni munkavégzésről van szó, akkor se hanyagoljuk el az ideális munkakörülményeket. Dr. Németh Edit szerint fontos volna, hogy jó minőségű széken ülve, megfelelő magasságú asztal mellett dolgozzunk. Ha csak laptop áll a rendelkezésünkre, lehetőleg csatlakoztassunk hozzá külön monitort, melynek a dőlésszöge és magassága állítható. Külön egeret és billentyűzetet is használjunk, így a munkaállomást teljesen személyre szabhatjuk az otthoni munkavégzéshez. A világítás is nagyon fontos, legyen egy külön asztali lámpánk, aminek a fénye mellett dolgozhatunk. Hiába dolgozunk otthon, hajlamosak vagyunk kevesebb szünetet tartani és elhanyagolni a testmozgást. Álljunk fel óránként és mozogjunk egy kicsit, de az lenne a legjobb, ha állva is tudnánk a számítógép előtt dolgozni. „Vannak már olyan munkaadók, amelyek csak akkor engedik az otthoni munkavégzést, ha a dolgozó igazolni tudja, hogy az otthoni munkakörnyezete ergonómiailag megfelelő” – mondta dr. Németh Edit. „Az irodában is jót tesz az egészségnek, ha a dolgozó fel tud állni a munkaasztala mellől, hogy félrevonulva elolvasson egy cikket, megebédeljen a teakonyhában, külön sarokban váltson pár szót a kollégáival, vagy külön fülkében intézhesse el fontos telefonhívásait” – tette hozzá Radványi Gábor.

Ha jó elhelyezkedésű a munkahely és könnyen megközelíthető, akkor szintén szimpatikusabb a dolgozók számára: tömegközlekedéssel egyszerűbben érik el és nagy eséllyel találnak nekik megfelelő szolgáltatásokat egy felkapottabb környéken. A reggeli csúcsidőszakban ez az 1800 ember óránként tíz autóbuszt teljesen megtöltene (nem beszélve a többi közlekedőről), így logikus, hogy az ekkora irodaházakat csak a nagy kapacitású tömegközlekedési eszközök megállóinak közelében célszerű elhelyezni. „Nem véletlen, hogy a Futureal nem is épít olyan telken irodaházat, amely 300 méternél távolabb van a metrókijárattól, ez is az emberközpontú fejlesztés egyik fontos eleme” – mondta Radványi Gábor.

„Ma már egy magára valamit is adó bérlő zöld irodát keres, de kevesen tudják, hogy mitől is zöld egy iroda, így ezen a téren komoly edukációra van szükség” – vélte Radványi Gábor. Ebbe beletartozik az energiahatékonyság, a takarékos a vízfelhasználás, a levegő és a megvilágítás minősége is.

Forrás: blog.iroda.hu

Vissza