Ingatlanok
Szolgáltatásaink
Rólunk
Kapcsolat
HU EN
Hívjon minket!
vagy
Használja paraméterezhető keresőnket
Kiadó Eladó
m2

A jövő generációt már nem lehet pénzzel meggyőzni

Vissza
A jövő generációt már nem lehet pénzzel meggyőzni

A jövő generációját már nem lehet megfogni csak a magas fizetésekkel, számukra az is nagyon-nagyon fontos, hogy a munkahelyükön jól is érezzék magukat, vagyis egyre fontosabb HR stratégiai szemponttá válik a megfelelő irodaház megtalálása, illetve annak munkavállaló-csalogató berendezése. Annak jártunk utána, hogy hogyan készülnek el a jövő irodái mind szerkezetüket, mind pedig berendezésüket tekintve. 

Az iroda lelke: a berendezés

Már rég felépült az iroda, ez azonban nem jelenti azt, hogy a cég rögtön be is költözhet, azt először be is kell rendezni. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján a cégek ennek is egyre nagyobb figyelmet szentelnek, és a jövőben ez tovább erősödhet, az irodai hangulatot, ugyanis alapjaiban meghatározza, hogy a munkavállalók milyen környezetben, milyen bútorok között dolgoznak.

Az IKEA szakemberei elmondták, hogy bár a munka legtöbbünk életének nagy részét teszi ki, azonban az, hogy hol végezzük feladatainkat nagyban megváltoztak az évek során.Sokan dolgoznak már otthonról, sok iroda mérete így kisebb lett. A másik lehetőség, hogy egy adott területen sokan dolgoznak, főként nagy, nyitott terekben, így többfunkciós bútorokra, okos megoldásokra van szükség. Olyan megoldásokra, ahol például az asztal magassága igény szerint állítható, térelválasztókra vagy épp kábelrendezőkre, tárolókra van szükség. Így ahogy a munkával kapcsolatos igények is megváltoznak, a munkához használt eszközök és bútorok is átalakulnak. Mindezt okos és praktikus megoldásokkal tudjuk áthidalni.

A választás során az elsődleges szempont a funkció, valamint a hosszú élettartam. Emellett fontos szempont a bútorok mérete és azok térbeli variálhatósága. Az irodabútorok kiválasztásánál jellemzően figyelembe veszik a cég, márka arculatát, vagy akár a céglogóhoz illően keresnek a választékban. Amennyiben a már meglévő irodabútoraikhoz szeretnének újakat beszerezni, a legtöbben odafigyelnek, hogy a meglévőkkel összhangban szerelkezzenek fel az új darabokkal.

Hódít az emberközpontú irodaberendezés

Az irodabútorok piacán a legérzékelhetőbb trend a Kinnarps szakértői szerint, hogy egyre több cég érdeklődik a tevékenységalapú irodák iránt, egyre több csatornából hangzanak el az employer branding és a wellbeing fogalmak. Szegmenstől és cégprofiltól függetlenül felfedezték, hogy az irodatereknél teljesen más fajta megközelítésre van szükség, ha munkaerő bevonzásról, munkaerő megtartásról és vállalati versenyképességről beszélünk. Rendkívül kiélezett a küzdelem a legjobb szakemberekért és minden cég szeretne kitűnni, vagy legalább is vonzó lenni a munkavállalók számára. Felfedezték, ahhoz, hogy sikeresek legyenek stratégiai szinten kell kezeljék a munkakörnyezetet és nem csak asztalokkal, székekkel és pár kreatív szigettel megtölteni. Más szemszögből tekintenek a munkaterekre, de egyelőre kevesen elég bátrak ahhoz, hogy elszakadva az univerzális receptektől saját koncepciót alkossanak. Régiós szinten a Kinnarps szakembereinek tapasztalata szerint a legtöbben megállnak azon a szinten, hogy valami "menő, kreatív, design-os megoldás" mellett döntsenek. Ez alapvetően jó irány, csak egy nagyon fontos dolog hiányzik belőle: az emberi tényező- amitől ez az egész iroda hatékonyan tud működni. 

Az irodabútor választásnál a cég arculatához igazodva, vannak bizonyos direktívák, amikhez legtöbbször alkalmazkodni kell, de egyre inkább az a trend válik uralkodóvá, hogy olyan munkakörnyezetet alakítsanak ki, ami támogatja a már említett employer branding célokat. Sokan felismerték, hogy az irodának többnek kell lennie munkaállomások és kreatív terek kombinációjánál és az inspiráló megoldásokat keresik de egyelőre egyfajta univerzális recept formájában és kevesen elég elszántak ahhoz, hogy ténylegesen felmérjék a szervezeti igényeket és azokra alapozzák a koncepciót. Ehhez kezdetben több energia- befektetésre és professzionális segítségre van szükség, de hosszú távon egy sokkal jobban működő vállalati célokat lényegesen hatékonyabban támogató környezet alakítható ki.

Továbbra is az egyteres irodák trendjéről beszélünk ahol fontos szempontok az akusztika, a koncentráció, a fókuszált munka és a közösségi terek, amelyek segítik a projekt alapú működést és a csoportmunkát. Ezek a trendek folyamatosan fokozódnak és a fiatal generációk előretörésével egyre inkább felerősödnek, ezért is fontos a Kinnarps szakembereinek elmondása szerint, hogy akik hosszú távra terveznek, kérjenek szakmai segítséget és a valódi igényekre fókuszálva alakítsák ki a munkatereket és folyamatosan nyomonkövessék és fejlesszék azokat és segítsenek alkalmazkodni a változásokhoz.

A cégek sok mindent szeretnének, amíg nem látják meg az árakat

Az irodabútorok piaca továbbra is nagyon ár- érzékeny a piac, mondták el a Kinnarps szakemberei. Minden cég valami nagyon egyedi, nagyon design-os megoldást szeretne, mindezt nagyon olcsón és általában nagyon gyorsan. Ezeknek együttesen azonban nincsen közös halmaza, valamiből többet kell rá szánni vagy éppen kevesebbet, ha ténylegesen jó megoldást akarunk. A Kinnarps tapasztalatai szerint a nemzetközi cégek inkább kezelik befektetésként az irodaterekkel kapcsolatos beruházásokat és nyitottabbak az új megoldásokra. Minden bizonnyal azért, mert megtapasztalták, hogy más piacokra már korábban elkezdtek begyűrűzni ezek a trendek és a munkaerőt érintő költségekhez képest az irodaterekre szánt büdzsé - főként hosszútávon- csekély befektetés, viszont annál nagyobb eredményt hoz. 


A Kinnarps szakembereinek véleménye, hogy elengedhetetlen egy szakmai partner jelenléte, aki segít átlátni és összehasonlítani az igényeket és az ajánlatokat, ugyanis jelentős különbségek vannak nem csak műszaki tartalomban, de hozzáadott érték és addicionális szolgáltatások terén is. Egyre tudatosabban figyelnek erre a cégek és minden nagyobb projektnél van egy olyan szakmai együttműködő partner, aki összefogja az igényeket és segít eligazodni az ajánlatok között és a legkedvezőbb ár-érték arányú megoldást megtalálni.

A flexibilitás és a bővíthetőség a jelszó a jövőre nézve

A Kinnarps, mint Európa piacvezető bútorgyártó cége folyamatosan figyelemmel kíséri a trendeket és évekre előre gondolkodik, amikor egy új bútorcsaládot tervez. Ezeket a látens igényeket és a piac fejlődéséi irányát megfigyelve elmondható, hogy a jövőben bútorfejlesztés szinten egyre inkább teret hódítanak majd a moduláris rendszerek, egyre fontosabbá válik a bővíthetőség és flexibilis közösségi megoldások és az alkalmazkodó képesség a létszámváltozásokhoz. Emellett fontos megjegyezni, hogy a legfontosabb befolyásoló tényező az IT terület fejlődése. Az aktivitás alapú munkavégzés is azért terjed egyre jobban, mert a fiatalabb generációk kihasználják, hogy bármikor bárhonnan dolgozhatnak, mivel hálózat és wifi szinte már mindenhol van. Így olyan környezetet választanak,ami az adott munkafeladatnak a leginkább megfelel: ha egy 100 soros excel táblában kell molyolniuk és koncentrálni, elvonulhatnak és nem kell a zavaró tényezőkkel megküzdeniük. Az ergonómiai szempontok továbbra is dominálnak, viszont a technológiai fejlődés egyre kompaktabb és kisebb helyigényű megoldásokat tesz lehetővé. 

Milyen irodákban ülünk 10-20 év múlva?

Egyre "otthonosabb" irodák lesznek a Kinnarps véleménye szerint: eltolódnak az arányok a munkaállomás-rengetegtől a "nappalisabb" hangulat felé. A munka magánélet kettőse már nem válik el annyira egymástól, ezért változatosabb és funkcionálisabb terek lesznek az uralkodók. Az emberközpontúság lesz a fő szempont, hiszen ez szolgálja majd legjobban a "wellbeing" célokat és hosszútávon a vállalatok gazdasági szempontjait. A tér- optimalizáció és a szervezeti változásokhoz történő alkalmazkodás lesznek kulcsfontosságú tényezők. A Kinnarps irodái már most ezek alapján lettek kialakítva, fontos részei a bútorok és az épített környezet, de ami igazán a jövőt festi le az a koncepció és az ebben dolgozó emberek - hiszen egy tér ettől működik és ettől fog működni igazán.

A jövő irodabútorai az IKEA szakértői szerint is, egyértelműen a technológiai eszközök piacán bekövetkezett változásokhoz idomulnak majd, egyre többen dolgoznak laptopról, egyre kisebb asztalokra lesz szükség, vagy épp olyan székekre, amelyekből már nemcsak az asztalok mellől történő munkavégzés kényelmes, hanem az is, ha táblagépünket ölünkbe véve, lábunkat magunk alá gyűrve dolgozunk.

Forrás: www.ingatlanhirek.hu

Vissza