Ingatlanok
Szolgáltatásaink
Rólunk
Kapcsolat
HU EN
Hívjon minket!
vagy
Használja paraméterezhető keresőnket
Kiadó Eladó
m2

ÍGY MŰKÖDIK A SCHNEIDER OKOSIRODÁJA A NORDIC LIGHT IRODAHÁZBAN

Vissza
ÍGY MŰKÖDIK A SCHNEIDER OKOSIRODÁJA A NORDIC LIGHT IRODAHÁZBAN

Nemrég adták át a Váci úton a Skanska új irodaházát, a Nordic Lightot, ahol olyan nemzetközi bérlők találtak új otthonra, mint a Schneider Electric. A globális vállalat 3200 m2-es irodájában szinte minden automatizált, de ugyanígy az épület is "elég" okos.

Az okos irodaház

A hivatalosan múlt héten átadott 26 ezer m2-es Nordic Light jelenleg az egyik legmodernebb és leghatékonyabb irodaház Budapesten. A Skanska LEED Gold minősítésű komplexuma a Schneider Electric energiahatékonysági és automatizálási megoldásainak is köszönhetően a hagyományos épületekhez képest átlagosan 30%-kal kevesebb villamos energiát használ fel évente, ami 100-110 kWh/m2-nyi fogyasztást jelent. Az eső- és szennyvizet kezelő intelligens rendszerek pedig éves szinten akár 75%-kal csökkentik a létesítményben az ivóvíz felhasználást. A Schneider Electric ezeken felül számos további megoldást valósított meg az irodaházban, mint például gépészeti automatika és energiafelügyeleti rendszerek, napelem-inverterek és elektromosautó-töltőállomás.

Az okos iroda

De a francia központú cégcsoport – amely az energiamenedzsment és az automatizálás nemzetközi szakértője – nem csak az épület egészében, hanem a saját irodájában is világszínvonalú technológiát telepített, ahol 3200 négyzetméteren 350 munkatársát helyezte el. A több mint 100 országban jelenlévő vállalat 1400 fős hazai munkaszervezetéből nyolcszáz fő dolgozik vidéki üzemekben, a többiek pedig szellemi munkát végeznek. A Schneider új irodája igazi showroom, ahol a smart megoldások tökéletesen megvalósítják a 21. század munkahelyi igényeit és bemutatják a technológiai újdonságok legjavát. A cég kiváló partnert talált a Skanskában, hiszen mindketten élen járnak az okos és a környezettudatos megoldások alkalmazásában.

Az új munkahelyen a nagyteres koncepciót valósították meg, ahol az open space munkaállomásait tárgyalók, közösségi terek és étkező-konyhák teszik változatossá. Az irodakialakítás során a kollégák szinte szabad kezet kaptak, és a három étkezőt a saját ízlésüknek megfelelően alakították ki, így mindegyik sajátosan egyéni identitással rendelkezik, ahol a sokszínűség és a barátságos, otthonos miliő dominál. A egyik étkező üvegfalához egy nagy társalgó is csatlakozik, így az egész tér úgy tűnik, mintha egy amerikai konyhás nappalit varázsoltak volna az irodatérbe.

A kialakítás során stratégiai cél volt a dolgozók jóllétének megteremtése, ezért minden alkalmazott az ablakok mellett kapott helyet, hogy a természetes fényt maximálisan hasznosíthassák a munkájuk során, míg a középső traktusban a tárgyalók és egyéb helyiségek találhatók. A transzparencia jegyében az ergonomikus székekkel berendezett tárgyalók is mindössze üvegfallal vannak elszeparálva az iroda más helyiségcsoportjaitól. Mivel sehol sincs küszöb, ezért a mozgássérültek számára is könnyen bejárható a tér. A munkatársak inspirálónak érzik az új tereket, ahol a reprezentatív jelleg egyesül a komfortos hangulattal. Mivel sok értékesítő dolgozik a cégnél, ezért a dedikált munkaállomások mellett jelentős a megosztott és a nomád asztalok aránya is.

Smart megoldások

Az energiafelügyeleti rendszer okos megoldásokat alkalmaz a világításvezérlés és a légtechnika területén, a mozgás- és fényérzékelőknek köszönhetően a kollégáknak szinte hozzá sem kell nyúlniuk a kapcsolókhoz. Az okosiroda üzemeltetési megoldásai szabályozzák a világítást, az árnyékoló rendszert, a hőmérsékletet és a levegőminőséget. Mintegy 500-600 lámpatest, 25-30 redőnycsoport és 250 intelligens készülék (termostat, érzékelők stb.) található a bérleményben, amelyek nem csak az irodai kijelző egységről, hanem laptopról és okostelefonról is vezérelhetők. A rendszer legfontosabb előnyei a komfortérzet és a dolgozói jóllét megteremtése, valamint az energiatudatosság.

Az egyes helyiségekbe smart technológiákat telepítettek: a jelenlét-érzékelők a világítást szabályozzák, a friss levegő befújása szintén automatizált, a hőmérséklet-szabályozó pedig megfelelő klímát biztosít. A tárgyalókban a levegőminőség-érzékelők mérik a szén-dioxid-szintet és a páratartalmat, így szükség esetén a klíma átforgatásával biztosítanak felfrissülést. Hétvége vagy éjszakai üzemmód is beállítható a referenciatárgyalóban elhelyezett érintőképernyőn, ami az egész rendszer központi agya: ilyenkor minden világítás lekapcsol, a termosztátok 18 fokra állnak, és a redőnyök is a megfelelő helyzetbe kerülnek.

Emellett még olyan megoldások teszik fenntarthatóbbá és komfortosabbá a dolgozók mindennapjait, mint a szelektív hulladékgyűjtés, a belső udvarban is elérhető ingyenes wi-fi, a -1. szinten lévő, tusolóval felszerelt öltözők, és az elektromos autók töltésére szolgáló töltőberendezések. „Hiszem, hogy az épületmenedzsment megoldásaink által elérhető eredményekkel élen járunk majd az okosirodák között. Bízom benne, hogy a 21. századi munkahelyi életérzést közvetítő központunk inspiráló módon hat majd az egész szervezetünkre, és ezáltal is tovább erősítjük piaci szerepünket” – mondta az irodabejáráson Veres Zsolt, a Schneider Electric Magyarország országigazgatója.

Forrás: blog.iroda.hu

Vissza