Ingatlanok
Szolgáltatásaink
Rólunk
Kapcsolat
HU EN
Hívjon minket!
vagy
Használja paraméterezhető keresőnket
Kiadó Eladó
m2

Trendi a zöld építészet- újra itt a zöld építés hete

Vissza
Trendi a zöld építészet- újra itt a zöld építés hete

Az irodaházaknak és az irodáknak is fel kell venniük a küzdelmet az éghajlati változásokkal és lépést tartaniuk a legújabb fenntartható építészeti módozatokkal. Ebben nyújt segítséget és ad eligazítást a Zöld Építés Hete.

2016. szeptember 26. és október 2. között rendezik meg a nemzetközi Zöld Építés Hetét, mely a World Green Building Council kezdeményezésére jött létre. A nemzetközi Zöld Építés Hetének idei mottója: „Change your perspective” vagyis Válts nézőpontot! A zöld építésről a szakemberek és a laikusok sokszor eltérő módon gondolkoznak, mást értenek alatta, más céljait és eredményeit látják. Mindenesetre tény, hogy az épületek a szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékáért felelősek. Ennek megváltoztatásához, illetve ahhoz, hogy a párizsi klímacsúcson célul kitűzött hőmérséklet-emelkedés 2°C-ban való maximálása megvalósulhasson, szélesebb körben és új módszerekkel kell közelítenünk a meglévő épületállomány zöldítéséhez, és innovatív irányokat kell érvényesíteni az új fejlesztéseknél.

Programok Magyarországon a Zöld Építés Hetén

Nemzetközi Zöld Építés Hete
A World Green Building Council ernyőszervezete közös platformot biztosít a nemzeti szervezetek számára a nyilvános párbeszédre az épületek jelentőségéről a fenntartható jövő szempontjából. A Zöld Építés Hete globális kezdeményezéséhez világszerte több tucat nemzeti green building council csatlakozik minden évben programok százaival. Azáltal, hogy a Zöld Építés Hetén az egész világon egyszerre, egyidőben zajlanak a programok, koncentráltabbá válik a fenntartható építés sokszínűségének érzékeltetése és a fenntartható környezet kollektív küldetésének hangsúlyozása.

Green Walk
Vasárnap kivételével egész héten tart majd a 2013 óta évente megrendezésre kerülő Green Walk, mely idén bejutott a Civil Díj döntősei közé. Ez azt jelenti, hogy 6 napon át közel 20 létesítménybe juthatnak be az érdeklődők, többek között a nagyközönség előtt máskor elzárt épületekbe is. A sétákat az épületet tervező építészek, fejlesztők vagy üzemeltetők vezetik, így a résztvevők első kézből juthatnak érdekes információkhoz. 

Green Walk fotópályázat
A HuGBC a Green Walk 6 napja alatt a résztvevőket fotópályázatra hívja, hogy nagyobb nyilvánossággal ismertesse meg a hazai zöld épületeket a vizualitás mint az egyik leghatékonyabb kommunikációs eszköz segítségével. A képekből a Green Walk lezárulta után szakértő zsűri választja ki a nyerteseket, és lesz közönségszavazás is. 

#BETTERBUILDGREEN konferencia
Építészeknek, ingatlanfejlesztőknek, fenntartóknak, üzemeltetőknek, hatósági és zöld építéssel foglalkozó szakembereknek szól az október 4-én megrendezésre kerülő egynapos konferencia, melyen a Válts nézőpontot! szlogenhez híven a környezettudatos építést több – környezetvédelmi, társadalmi-szociális és üzleti, szempontból – járják körül külföldi és hazai szaktekintélyek előadásainkban, illetve panelbeszélgetésekben. 

Eszmecserék
A fenti rendezvényeken túl tagjai számára műhelybeszélgetéseket is tervez a HuGBC, melyek során a Hongkongi Green Building Council elnökével, illetve a World Green Building Council európai régiójának igazgatójával találkozhatnak és cserélhetnek gondolatokat, tapasztalatokat az érdeklődő szakemberek.

Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC)
„A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) egyik fontos célja, hogy új gondolatokkal és szemléletformálással támogassa a környezetileg felelős építési gyakorlat elterjedését Magyarországon. Minden évben olyan programokat szervezünk a Zöld Építés Hetén, hogy a szakmaibeliekhez és más érdeklődőkhöz is közelebb hozza a zöld szemléletet. Az idei mottó jegyében szeretnénk, ha minél többen megismernék a környezettudatos épületek hatásait és előnyeit, hogy a zöldépítésnek nemcsak a CO2 kibocsátásra, hanem a víz- és energiafelhasználásra, az emberek egészségére és jó közérzetére, valamint a háttérben a gazdaságra is jelentős hatása van” – mondta el Baross Pál, a HuGBC elnöke.

Az egyesület 2009 óta fogja össze az ingatlanszektor, az építőipar és az építésgazdaság szereplőit, hogy közreműködésükkel részt vegyen a környezettudatos és fenntartható építést előmozdító építészeti szabályozás szakmai kidolgozásában, valamint a környezettudatosság kellő súlyú érvényesítésében. A HuGBC a zöldépítés témakörében szakmai ismeretterjesztő és társadalmi szintű kommunikációt is folytat, emellett szoros kapcsolatban áll felsőoktatási intézményekkel az új technológiák megismertetésének érdekében. A HuGBC elismert magyar fejlődő tagszervezete a nemzetközi World Green Building Council-nak, így nemzetközi tapasztalatokra is támaszkodik, élvonalbeli stratégiai elveket, módszertant és gyakorlatokat hoz Magyarországra.

Forrás: www.irodablog.hu

Vissza