Ingatlanok
Szolgáltatásaink
Rólunk
Kapcsolat
HU EN
Hívjon minket!
vagy
Használja paraméterezhető keresőnket
Kiadó Eladó
m2

ILYEN LESZ 2040-BEN A JÖVŐ MUNKAHELYE

Vissza
ILYEN LESZ 2040-BEN A JÖVŐ MUNKAHELYE

Milyen változások történtek az irodai életet illetően a 90-es évek óta, és milyen átalakulásokra kell számítani a következő években?

Míg az 1990-es évekig a hagyományos irodai munkavégzés volt a meghatározó, addig napjainkban megjelentek a szolgáltatott irodák, s a következőkben a co-working jelenség még nagyobb térhódítására kell számítani. Ám a mai megosztott irodák sem maradnak örökké ebben a formában, modernizálódni fognak és többcélú helyiségekként fognak működni. Az irodák hagyományos módon irodai szobák voltak, de ez a 2000-es évekre megváltozott, és utat tört magának a központi iroda (HQ) megalomán megjelenése, és a gigacégeknél a campusokon történő munkavégzés. Nos, a következő években is megmarad a campus trendje, ahol egy vállalat több épülete több szolgáltatással várja a dolgozókat. A kilencvenes évek és az azelőtti korok olykor diktatórikus jellegű munkahelyei ma már az együttműködésre és a szolgáltatói jellegre mennek át, hogy az alkalmazott ne érezze, hogy keretek közé van szorítva, a póráz ma már jóval hosszabbra nyúlik. Ennek még szabadelvűbb rendszerezése lesz, ugyanis várhatóan az iroda opcionális munkavégző helyként lesz titulálva, ahol a cég jutalomban részesíti dolgozóit.

Régebben az alkalmazottak évtizedekre bebetonozódtak egy pozícióba, ha akarták, ha nem, a lényeg a pénzkereseti lehetőség volt, ezzel nincs is baj. Néhány évvel ezelőtt azonban a munkahelyek és foglalkozások bővülésével egyre több szabadúszó vagy megbízott, időszaki alkalmazott tűnt fel – akiknek a co-working irodák is köszönhetik életüket. A jövőben azonban egyre több lesz az állandó munkahely nélküli foglalkoztatott, még több vállalkozó jelenik meg a piacon, akik kizárólag egy-egy projekt erejéig kötelezik el magukat egy cég mellett. Az egészség, mint alapkövetelmény, az üzemorvos megléte jó ideje létezika cégeknél, melyet ma már a wellness váltott fel. Ehhez kapcsolódik a well-being tudata is, mely a dolgozók egészségét és közérzetét veszi figyelembe. A wellness és munkahelyi jóléten túl megjelennek majd a bio-szolgáltatások és a bio-wellness, mint az employer branding egyik fontos eleme. A kutatási metódus is átalakulóban van, a hagyományos kutatóintézeteket felváltotta a megosztott kutatási rend, s a technika nagy léptékű haladásának köszönhetően 2040-re a legelterjedtebb „intézmények” a virtuális laboratóriumok lesznek.  

Forrás: www.irodablog.hu

Vissza