Ingatlanok
Szolgáltatásaink
Rólunk
Kapcsolat
HU EN
Hívjon minket!
vagy
Használja paraméterezhető keresőnket
Kiadó Eladó
m2

Elfogytak az üres irodák Dél-Budán

Vissza
Elfogytak az üres irodák Dél-Budán

Három új irodaépületet adtak át Budapesten 2016 harmadik negyedévében, összesen 39 570 négyzetméter összterülettel - derül ki a JLL legfrissebb elemzéséből. A növekvő fejlesztési aktivitás következtében a budapesti irodapiac üresedési rátája enyhén megemelkedett, jelenleg 10,9 százalékon áll. 

Az év folyamán eddig összesen öt irodaházat adtak át, amik 70 870 négyzetméter irodaterülettel bővítették a budapesti irodaállományt. Ez a fejlesztési volumen már a harmadik negyedév zárásakor 39 százalékkal volt magasabb, mint a teljes 2015-ös érték. Az év hátralévő részében a Nokia új, 25 000 négyzetméteres székházának átadása várható.

Az erősödő fejlesztési kedv abban is megmutatkozik, hogy 2017 és 2018 között a jelenlegi információk szerint körülbelül 240 000 négyzetméter új irodaterület jelenik meg a piacon. A harmadik negyedév során a kereslet erős maradt. A teljes bérbeadás mértéke 95 230 négyzetméter volt, ami megfelel az elmúlt négy év harmadik negyedéves átlagának. Ezen belül a nettó bérbeadás 56 110 négyzetmétert tett ki, ami 22 százalékos növekedést jelent 2015 harmadik negyedévéhez képest. A bérbeadásokat tekintve elmondható, hogy a legnagyobb aktivitást az SSC, a tanácsadó, az IT és a pénzügyi szektor mutatja.

A budapesti irodai részpiacokon közül továbbra is a Váci úti, a dél-pesti és a dél-budai alpiacok a legnépszerűbbek. Az üresedési ráta Dél-Budán a legalacsonyabb 4,3 százalékkal és ez az érték negyedévről negyedévre csökkent az elmúlt időszakban. A legmagasabb kihasználatlanság változatlanul az agglomerációban van, itt az irodaterületek 35,7 százaléka áll üresen. Mivel az építés alatt álló irodák telítettsége már most is eléri a 40 százalékot ezért a következő két évben sem számíthatunk az üresedési ráta jelentős megugrására. 2016 harmadik negyedévében a legmagasabb bérleti díj Budapesten 22 euró volt négyzetméterenként havonta, az A kategóriás irodáknál pedig már általánosan tapasztalható a kínálati bérleti díjak emelkedése.

Forrás: www.portfolio.hu

Vissza