Ingatlanok
Szolgáltatásaink
Rólunk
Kapcsolat
HU EN
Hívjon minket!
vagy
Használja paraméterezhető keresőnket
Kiadó Eladó
m2

Bővülő kínálat mellett növekvő árak? Mi folyik a hazai irodapiacon?

Vissza
Bővülő kínálat mellett növekvő árak? Mi folyik a hazai irodapiacon?

A folyamatban lévő új fejlesztések miatt az elkövetkező két évben jelentős növekedés várható az új irodaterület kínálatban, ennek ellenére a bérleti díjak is tovább növekedhetnek az év hátralevő részében - derül ki a Colliers legfrissebb elemzéséből. A fokozatos bérleti díj növekedés elsősorban az 'A' kategóriás irodaházaknál várható - kivéve a periférián elhelyezkedő épületeknél - míg a 'B' kategóriás épületek esetében kisebb lehet az emelkedés.

Bár a 'B' kategóriás épületeknek a bérletidíj-növekedése nem lesz olyan jelentős, azonban ezt a piacot pozitívan befolyásolja a kisebb magyar vállalatok aktivizálódása ebben a szegmensben, amihez a kereslet várható növekedése is hozzájárul azon költségérzékeny nemzetközi cégek részéről, akik a jelentősen megdrágult 'A' kategóriás épületeket már nem akarják megfizetni, így a kedvezőbb bérleti díjú megoldásokat keresik.

Ez a kérdés a Portfolio szervezésében áprilisban megvalósult FM & Office 2018 konferencián is felmerült, bár éppen a másik oldalról. Az volt a kérdés, hogy az irodapiaci fellendülés következtében van-e arra esély, hogy bizonyos cégek magasabb kategóriájú irodaházba költözzenek. Kovács András, az Indotek Group értékesítési igazgatójaszerint az 'A' és 'B' kategóriás irodaházak nem szívják el egymás elől a bérlőket, a két kategória között nem igazán van átjárás, többek között azért, mert ezeket rendszerint más méretű cégek választják. Ez a vélemény tehát cáfolja a Colliers állítását, miszerint a különböző kategóriájú irodák közötti átjárás érezhető hatással lehet az irodapiaci bérleti díjakra.

A piac 2012 óta növekedési pályán van, ami 2014 óta felgyorsult. A legjobb bizonyíték erre a folyamatosan csökkenő üresedési ráta, ami a 2012-es 21 százalékos csúcsról 2017 végére 7,5 százalékra csökkent, és 2018 június 30-án stabilan 7,6 százalékon állt. Már 2017-ben is kihívás volt találni az elsődleges lokációkban 1000 négyzetméternél nagyobb területű 'A' kategóriás irodaterületet, és ez a trend az új átadások ellenére 2018-ban is folytatódni látszik. Ehhez hozzájárul az is, hogy az átadásra váró új fejlesztések már jelentős, 60 százalékot meghaladó előbérbeadottsággal rendelkeznek.

Az átlagos headline bérleti díjak az elsődleges lokációkban tovább növekedtek 2018 első félévében, megközelítőleg 5 százalékkal voltak magasabbak a 2017 év végi szinthez képest. A piac várhatóan továbbra is bérbeadó-orientált marad 2020-ig, amennyiben a magyar gazdaság teljesítményében jelentős változás nem következik be.

"A bérleti díjak továbbra is növekedni fognak 2018 során, azonban az új fejlesztéseknek köszönhetően hét év után ez volt az első alkalom, hogy az üresedési ráta csökkenése megtorpant. A kevés elérhető irodaterületnek köszönhetően azokat a régebbi ‚B' kategóriás irodaházakat is sikerült stabil vagy kissé megnövekedett bérleti díjon újra bérbeadni, amelyekben a bérlői mozgások hatására nagy területek üresedtek meg a bérlői konszolidációs folyamatok hatására. Előrejelzésünk szerint a megnövekedett építési költségek és a tartósan alacsony üresedési ráta hatására további bérletidíj-növekedés várható, amennyiben a kereslet továbbra is erős marad. Ennek hatására azoknál az új fejlesztéseknél, amelyek kedvező lokációval rendelkeznek - kivéve a CBD - az átlagos havi bérleti díjak elérhetik az a 15-16 eurót négyzetméterenként - mondta el Michael Smithing, a Colliers International iroda bérbeadási üzletágának bérbeadó képviseleti vezetője.

Forrás: www.portfolio.hu

Vissza