Ingatlanok
Szolgáltatásaink
Rólunk
Kapcsolat
HU EN
Hívjon minket!
vagy
Használja paraméterezhető keresőnket
Kiadó Eladó
m2

Nem lehet csillapítani a nagyvállalatok éhségét: egyre több ingatlanra van szükségük

Vissza
Nem lehet csillapítani a nagyvállalatok éhségét: egyre több ingatlanra van szükségük

2018 első 9 hónapjában 1843 milliárd forint értékben indultak meg kivitelezési munkák hazánkban, ami 2,7 százalékkal jelentett alacsonyabb szintet, mint a 2017 azonos időszakát jellemző összeg. Mindezt úgy, hogy az első félévben még 24 százalékos volt az Aktivitás-Kezdésben az idei év előnye. Nemcsak a lakásépítők és az irodaépítők bizonyultak aktívnak az elmúlt években hazánkban, hanem az ipari ingatlan és raktárépítések is nagyobb sebességre kapcsoltak. Ugyanakkor a lendület némileg talán csökkenni látszott 2018 első 9 hónapja alapján, legalábbis a megkezdett kivitelezési munkák értéke körülbelül 9 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2017 azonos időszakában. Ezekben a hónapokban kezdődött el többek között a Mercedesnek és a Siemensnek is egy-egy gyárépítése - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. 

Az ipari épületeknél is számos építkezés kezdődött el az év első 9 hónapjában, bár valamelyes kisebb értékben, mint amekkora ez a korábbi évben volt. Ebben az időszakban mintegy 208 milliárd forint értékben kezdődtek meg építési munkálatok a szektorban, melyből a harmadik negyedév Aktivitás-Kezdése 55 milliárd forint volt.

A konkrét projektek

2018-ban indult legnagyobb ipari ingatlan és raktárépítési projektek között van a Mercedes-Benz K2 OF lakkozó üzemének építése Kecskeméten, a Samsung lítiumos akkumulátorgyárának bővítése Göd-Felsőgödön, valamint szintén készül a REHAU-Automotive autóalkatrész gyártóüzeme Újhartyánban, és az SK Innovation akkumulátorgyárának I. üteme Komáromban. De nem csak üzemi épületek kivitelezése kezdődött meg idén, több telephely és logisztikai beruházás is kivitelezési fázisba lépett, ezek közé tartozik például a PEPCO Logisztikai Központjának építése Gyálon.

A befejezett projektek értéke viszont rekordokat döntöget

Az elmúlt 3 év rekordját döntheti meg a befejezett beruházások összértéke a szektorban, ezek szeptemberig 228 milliárd forintot tettek ki, ami magasabb mint a teljes 2015-ös és 2017-es évet jellemző, és mindössze 2,7 százalékkal marad el a teljes 2016-os év Aktivitás-Befejezés értékétől.

Az idei évi legnagyobb értékű befejezett ipari ingatlan és raktárberuházások között van az Apollo Tyres gumiabroncs-gyártó üzeme Gyöngyöshalászon, a Goodman Üllő Airport Logisztikai Központja, a Mercedes 020 karosszéria üzeme Kecskeméten és a Bosch regionális központja Hatvanban.

Forrás: www.portfolio.hu

 

Vissza