Ingatlanok
Szolgáltatásaink
Rólunk
Kapcsolat
HU EN
Hívjon minket!
vagy
Használja paraméterezhető keresőnket
Kiadó Eladó
m2

Elképesztő, hogy mennyi ingatlant vásárolnak a magyar befektetők

Vissza

A legfontosabb irodapiaci, logisztikai, retail, illetve befektetési mutatókról szólt a CBRE sajtóreggelije, ahol a szakértők többek között értékelték a tavalyi év teljesítményét, elmondták a várakozásaikat az idei évre, valamint bemutatták a hazai piacon vásárlók és eladók arányát, ahol a magyar befektetők kiemelkedőek voltak a vételi tranzakciókat tekintve. 

A közép-európai régió aktív ingatlanpiaci teljesítménye, ezen belül pedig a magyar piac rekord értékeinek is köszönhetően, mintegy 30 százalékos bevételnövekedést könyvelhetett el a CBRE 2018-ban a korábbi évhez képest. Az egész ingatlanpiaci befektetési volument tekintve 2017-ben már elértük a csúcsot (ez megközelítette az 1800 millió eurót), a tavalyi évben valamelyest csekélyebb, mintegy 1700 milliárd eurót tett ki ez az összeg. 


A magyar piacon a vásárlások 65 százaléka a hazai befektetőktől jött

A magyar ingatlanpiacon a legaktívabb vásárlók a hazai befektetők voltak, 2018-ban a vételi tranzakciók 65 százaléka hozzájuk köthető, míg az eladási oldalon 28 százalékot képviseltek. Ezzel szemben például az amerikai befektetők szinte csak az eladási oldalon voltak számottevően jelen a tavalyi évben. 

A hozamok alakulása

A hazai ingatlanpiac legfontosabb számai egyike a különböző területek hozamainak alakulása, melyek 2018-ban: 

irodapiac - 5,75%
retail ingatlanok piaca - 5,5%
ipari ingatlanok piaca - 7,5%

Az irodapiacon rekord alacsony, mintegy 7,3 százalék volt az üresedési ráta, az erős piaci felszívást jól mutatja, hogy már a fejlesztés alatt álló (U/C) irodaházak jelentős részére előbérleti szerződést kötöttek a vállalatok. A 2021-ig tervezett új irodaházak nagy részét a dél-budai alpiacon építik fel. 

Mik lesznek a legfontosabb témák 2019-ben?

A legnagyobb figyelmet a co-working irodák mellett a retail szektor kaphatja ebben az évben, különös tekintettel az online értékesítések növekedésére, ami még mindig kis részét adja a kiskereskedelemnek, a növekedése azonban jóval meghaladja a hagyományos értékesítések növekedésének mértékét. Az ipari ingatlanok piacán az autóipari gyártók kerülnek előtérbe, akik leginkább generálják a keresletet ezen a piacon. 

Forrás: www.portfolio.hu

Vissza