Ingatlanok
Szolgáltatásaink
Rólunk
Kapcsolat
HU EN
Hívjon minket!
vagy
Használja paraméterezhető keresőnket
Kiadó Eladó
m2

Mit hoz 2019 a logisztikai ingatlanok piacán?

Vissza
Mit hoz 2019 a logisztikai ingatlanok piacán?

2018-ban is tovább folytatódott az európai logisztikai ingatlanpiac bővülése - hangzott el a Prologis mai sajtóeseményén. Erőteljes volt a kereslet, negatív rekordot döntött az üresedési ráta, és megkezdődött a bérleti díjak régóta várt növekedése.

2019 elején egyre több aggály merült fel a tőkepiac változékonyságát, illetve az USA és Kína közötti kereskedelmi feszültségeknek, valamint a Brexitnek a globális GDP-re gyakorolt esetleges hatását illetően. Annak ellenére, hogy a logisztikai ingatlanpiac a 2018-as évet erősen zárta, a növekvő aggályok az év elején ismét elkerülhetetlenül vezetnek a kérdéshez: mit várhatunk 2019-ben

Az európai logisztikai ingatlanpiacok jelentős lendületet vettek 2018-ban, ami a további bővülés esélyét vetíti előre 2019-re is. Európa egészét tekintve a nettó tényleges bérleti díjak mintegy 4,5 százalékkal nőttek 2018-ban, és hasonló fellendülésre számíthatunk 2019-ben is.

Május 8-án kerül megrendezésre az FM & Office 2019 konferencia, ahol kiemelt témaként foglalkozunk a logisztikai ingatlanok jövőjével. A szakmai eseményen meghívott szakértők vitatják meg a piac jövőjével kapcsolatos legfontosabb kérdéseket és aktuális folyamatokat.

Jelenleg egyszerre több tényező is erősíti a piac működését és szerencsére az alapok is erősek:

  • alacsony üresedés
  • erős kereslet
  • növekvő bérleti díjak
  • strukturált kínálat
  • tovább bővülő e-kereskedelem
  • növekvő építési költségek

3-5 évvel ezelőtt még az Egyesült Királyság volt a logisztikai ingatlanok motorja, de a tavalyi évre ez megváltozott és Európa számos térségében beindult a növekedés. Az ellátási lánc optimalizálásában a legfontosabb a fogyasztóhoz való közelség lett, felértékelődött a gyors kiszolgálás, főként az e-kereskedelem térnyerésének köszönhetően.

"A hazai piacon 2019-ben is erős maradhat a kereslet, a most épülő 100-150 ezer négyzetméternyi terület nagy része spekulatív fejlesztés, ami szintén a piacba vetett bizalom jele" - mondta el Kemenes László MRICS, a Prologis magyarországi ügyvezetője.

A stabil és bővülő piacnak is köszönhető, hogy egyre nagyobb szerepet kaphat a hatékonyság, ami az energetikai hatékonyságban a fűtési költségek vagy a villamosenergia-felhasználás során jelenik meg, ugyanakkor a szerződéskötések során is olyan új formákat hív életre, mint a clear lease.

A „clear lease” egy rövidebb és egyszerűbb szerződésformát jelent, melynek során pontosan tervezhetők a költségek a bérleti szerződés teljes ideje alatt. A bérleti díjak mellett az üzemeltetési költségekben is fixált díjak vannak, melyet az előző évek tapasztalatai alapján számolnak ki. Ezzel a módszerrel rengeteg idő és energia takarítható meg, ami végül a költségekben is megmutatkozik.

Forrás: https://www.prologis.com/

Vissza