Ingatlanok
Szolgáltatásaink
Rólunk
Kapcsolat
HU EN
Hívjon minket!
vagy
Használja paraméterezhető keresőnket
Kiadó Eladó
m2

Létező, de kihasználatlan technológia

Vissza
Létező, de kihasználatlan technológia

Az energiahatékonyság és a fenntarthatóság az ingatlanpiacon is egyre fontosabbá válik, ami a technológiai változásoknak és a digitális átalakításnak köszönhetően mostanra egyszerűen és pontosan mérhető. Az egyes technológiák épületüzemeltetésben betöltött szerepe a május 8-án megrendezésre kerülő FM & Office 2019 konferenciának is az egyik központi témája lesz, melynek kapcsán a konferencia szakmai előadói mondták el előzetes véleményüket a témáról.

A fejlett épületinformációs (vagyis BIM) technológiák alkalmazása az üzemeltetésben sajnos még a tervezésben és a kivitelezésben való felhasználásuknál is kevésbé terjedt el. A Lechner Tudásközpont 2017-ben készített egy felmérést is, amely bár nem célozta közvetlenül az üzemeltetőket, hasonló eredményeket mutatott: az épület megépítésével és megvalósulásával kapcsolatos információkat integráltan kezelni képes modellek felhasználása, hasznosságának és hatékonyságának megítélése rendkívül alacsony (1-2%) értéket ért csak el az üzemeltetéssel összefüggő felhasználási lehetőségek esetén.

Az okokat leginkább a megvalósulási állapot rögzítésének, illetve az épületek felmérésének jelenlegi módszertanában kell keresni. Az elvárt dokumentációt továbbra is 2D tervek és listák jelentik, nem áll rendelkezésre az az integrált információhalmaz (modell formájában) a kivitelezés befejezését vagy egy épület felmérését követően, amely ki tudná szolgálni a korszerű üzemeltetési eljárásokat.
A helyzet megváltoztatásához szükséges feladat összetett: szükséges az információt előállító munkaerő képzése, hogy megfelelő modell álljon rendelkezésre; szükséges az adatszolgáltatási folyamatok szabályozása, hogy a megfelelő modell a tervezéstől a kivitelezés befejezéséig folyamatosan fejlődni tudjon, egyre több információt hordozzon; és szükséges az üzemeltetői munkaerő képzése, hogy a rendelkezésre álló, megfelelő minőségű modellt használni tudja.

Rövidtávon egyértelműen a mesterséges intelligenciában - humán erőforrást kiváltó technológiákat - rejlő lehetőségeket keressük. A takarítás, vagyonvédelem lehet az a terület, ahol a technológia hamarosan teret fog hódíthat, de a racionalitást szem előtt tartva hazánkban azért ezzel még az ingatlanpiacon várni kell. Ingatlanjaink kezelése során még nem használunk ilyen jellegű technológiát, de az egyértelműen látszik, hogy más megoldás nem fog a rendelkezésünkre állni. Ki kell várnunk, míg a mesterséges intelligencia egy üzemeltető számára is megfizethetővé válik - mondta el Várnai Máriusz, a Diófa Ingatlankezelő Kft. ügyvezetője.

A gyártás és a logisztika területén egyértelműen a technológia fog teret hódítani. Elsősorban azért, mert itt éri meg a humán erőforrást - részben - kiváltani. Egy gépesített folyamat minden szempontból kevesebb kockázatot hordoz magában. Nincs változó teljesítmény, hibaszórás, betegállomány. A többi szektor, például az üzemeltetés esetében továbbra is az a kérdés, hogy mikor térül meg az üzemeltető számára az adott beruházás - tette hozzá a szakember, aki szerint mindig is a tervezhetőség, megelőzés volt a fő fókusz az üzemeltetésben. Ma már lehetőség van arra, hogy egy üzemeltetőt ne érjenek váratlan meglepetések. Egy adott gép, berendezés, alkatrész élettartama percre pontosan meghatározható. Jó példa lehet erre az épületfelügyeleti rendszerekben rejlő további lehetőségek. Az épületfelügyeleti rendszerből érkező adatokkal megfigyelhetjük a bérlőink használati szokásait, az adott szolgáltatásokkal kapcsolatos észrevételeiket. Nem mondok újat azzal, hogy továbbra is az a kérdés, hogy a fenntarthatóság irányába tett intézkedéseinket milyen szemüvegen keresztül vizsgáljuk. Mit kezdünk azokkal az adatokkal, amik - a technológiának köszönhetően - a rendelkezésünkre állnak.

forrás: portfolio.hu

Vissza