Ingatlanok
Szolgáltatásaink
Rólunk
Kapcsolat
HU EN
Hívjon minket!
vagy
Használja paraméterezhető keresőnket
Kiadó Eladó
m2

Magyarországon indult el Európa egyik legnagyobb ipari parki beruházássorozata

Vissza
Magyarországon indult el Európa egyik legnagyobb ipari parki beruházássorozata

Nagy léptekben halad az országos iparipark-hálózat kiépítésével a NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. A 2015 decemberében alapított, és Inpark néven bevezetett vállalat jelenleg 12 telekakvizíción, valamint két, összesen több mint 22 milliárd forint értékű és 80 ezer négyzetmétert meghaladó ingatlanfejlesztésen dolgozik.

A kormány még 2016 júniusában döntött egy országos iparipark-koncepció megvalósításáról, amelynek keretében felmérik a különböző tulajdonosi hátterű ipari parkokat, egy országos hálózatot hoznak létre a fejlesztésük nyomán és ehhez a megfelelő források hozzárendelését is engedélyezik.

A projekteket a telkek kiválasztásától az üzemeltetésig a cég valósítja meg, így a betelepülő hazai és nemzetközi partnerek előkészített területeket vehetnek birtokba, vagy kulcsrakész létesítményekben folytathatják tevékenységüket.

A gazdaság újraiparosítási stratégiájába is illeszkedő terv értelmében a NIPÜF Zrt. végzi a fejlesztési projektek tervezését, kivitelezését és üzemeltetését. 

Az állami tulajdonú cég fő feladata az országos iparipark-hálózat kiépítése, illetve fejlesztése, ezen keresztül hazai és külföldi cégek letelepedésének ösztönzése. A fejlesztési projektek között egyaránt megtalálhatók lesznek sztenderd és egyedi igények szerint kialakított - úgynevezett built-to-suit - létesítmények, de igény esetén az előkészített, kiépített infrastruktúrával rendelkező telkek értékesítésére is sor kerül.

A jelenleg is zajló két, kiemelkedő léptékű projekten túl további városokban megvalósítandó beruházásokra vonatkozóan is születtek kormányhatározatok, tizenkét helyszínhez a szükséges forrásokat is hozzárendelték. Az érintett településeken tervezett telekvásárlásokra összesen több mint 40 milliárd forintot bocsátottak a NIPÜF Zrt. rendelkezésére. A forrásbevonás jelentős része tőkeemelés révén történt, amelyet több lépésben hajtott végre a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Négy városban, Békéscsabán, Nyíregyházán, Tatabányán és Veszprémben már meg is köttettek az elővásárlási szerződések, és a többi helyszínen - Érd, Miskolc, Nagykanizsa, Pécs, Sopron, Szekszárd, Szolnok és Zalaegerszeg - is előrehaladott fázisban vannak az ezekről szóló tárgyalások. A NIPÜF Zrt. célja, hogy az idei év végéig további tíz városban álljon a rendelkezésére megfelelő nagyságú, fejlesztésre alkalmas terület, jövőre pedig újabb 3-5 településen tervez telekakvizíciókat.

Forrás: www.portfolio.hu

Vissza