Ingatlanok
Szolgáltatásaink
Rólunk
Kapcsolat
HU EN
Hívjon minket!
vagy
Használja paraméterezhető keresőnket
Kiadó Eladó
m2

Épül Magyarország legmagasabb háza: egy darabig biztos nem lesz több ilyen

Vissza
Épül Magyarország legmagasabb háza: egy darabig biztos nem lesz több ilyen

Letették a Mol Campus alapkövét, ezzel elkezdődhet a 120 méter magas irodaház építése. A kormány egy augusztusi bejelentése alapján a felhőkarcoló és magasház építési tilalom alól a magyar gazdaság három zászlóshajó cégének (Mol, OTP és a Richter) ajánlották fel a magasházépítési lehetőséget, de egyedül a Mol élt ezzel a lehetőséggel, így tehát a Mol 120 méteres tornya megépülhet, más 90 méter feletti ingatlan azonban egyelőre biztosan nem. 

A Mol-csoport összesen 2500 munkavállalója dolgozhat a Kopaszi-gáton épülő 28 emeletes irodaházában, az épület előreláthatólag 2021-ben fog elkészülni. Hernádi Zsolt a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója elmondta:

"Ez az épület jelképezi az elmúlt 20 év változását a Mol helyzetében, piaci erejében és kultúrájában."

Bár a fejlesztés költségeiről a cég nem számolt be, egy korábbi cikkünkben már megbecsültük a projekt lehetséges költségét. A Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség adatai szerint a tavalyi évben egy négyzetméternyi iroda kivitelezési költsége 270-280 ezer forint körül alakult, de más forrásokban 310 ezer forintot is említettek, a 83 ezer négyzetméteres épület kivitelezési költsége ez alapján nagyságrendileg 24-25 milliárd forintba kerülne, de ebben még nincsenek benne az olyan tételek, mint a telekár és az egyéb járulékos költségek. Az 50 milliárd forintos Telekom székházból és a 20 milliárd forintos Ericsson székházból kiindulva így a teljes összeg a Mol székház esetében elérheti a 70 milliárd forintot is. Ehhez persze még hozzáadódhat az, hogy a következő időszakban várhatóan tovább fognak drágulni a kivitelezés és a munkaerő költségei.

Az épület rendelkezni fog LEED és BREEAM energiatakarékossági és környezettudatossági minősítésekkel, az irodaterek belső részeit a berlini székhelyű Kinzo cég tervezi, a külső rész terveit pedig a Foster + Partners készítette.

Budapest legnagyobb beruházásairól, illetve az épülő városrészekről a szakértők két hét múlva, a Budapest 2030 Konferencián bővebben is megszólalnak.

Forrás: www.portfolio.hu

Vissza