Ingatlanok
Szolgáltatásaink
Rólunk
Kapcsolat
HU EN
Hívjon minket!
vagy
Használja paraméterezhető keresőnket
Kiadó Eladó
m2

Egy jól szigetelt ingatlannál akár dupla annyi is lehet a bérleti díj

Vissza
Egy jól szigetelt ingatlannál akár dupla annyi is lehet a bérleti díj

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada, mintegy 2,1 millió négyzetméternyi raktár, csarnok és logisztikai központ tekinthető energiahatékonysági szempontból korszerűnek. A megfelelően szigetelt és belső logisztikai infrastruktúrával is rendelkező ipari ingatlanállomány minden méretkategóriában telített, szinte alig lehet kiadó vagy eladó létesítményt találni annak ellenére, hogy ezek regisztrált bérleti díja akár duplája vagy háromszorosa is lehet, mint egy régi ipari ingatlannál - derült ki a Knauf Insulation valamint a Raktár.info közös felméréséből. 

Magyarországon jelenleg kb. 2,1 millió négyzetmétert tesz ki a bérbeadási céllal, jellemzően 2000 után épített modern és energiahatékonysági szempontból is korszerű ipari ingatlanállomány, az úgynevezett régi ipariépület-állomány méretét nagyon nehéz megbecsülni, de vélhetően 4 millió négyzetméter, vagyis kétszer annyi, mint a modern épületek alapterülete.

"Az ipari ingatlanoknak elsősorban jövedelemtermelő funkciója van, amelyben meghatározó szerepet tölt be az ingatlan energiahatékonysága, hiszen nem mindegy, hogy az ipari épületek bérlői vagy tulajdonosai a megtermelt jövedelem mekkora hányadát kénytelenek fűtésre vagy hűtésre fordítani" - mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.

"A bérleti díjak emelkedésének dinamikája 2018 első felében tovább nőtt. A modern, kitűnő helyen lévő, korszerű műszaki színvonalú, irodákat és szolgáltató egységeket is magába foglaló logisztikai ingatlan kínálati bérleti díja már jellemzően 4,3-4,5 euro/m², az átlagos regisztrált bérleti díj pedig 4 euro/m²" - mondta Mester Nándor, a Raktár.info oldalt is üzemeltető, Otthontérkép Csoport vezető elemzője.

Ezzel szemben a régi ipari ingatlanok bérleti díja - lokációtól, állapottól, mérettől és műszaki lehetőségektől függően - akár fele vagy negyede is lehet egy korszerű, energiahatékony ipari épület bérleti díjának, mivel ezen ingatlanok drámaian rossz energiahatékonysági jellemzői miatt, a magasabb fűtési-hűtési költségek a bérlő számára többletüzemeltetési költséget jelentenek.

Új trend: raktárban iroda

A magas belvárosi irodabérleti díjak miatt egy új trend van kialakulóban, egyre több vállalkozás hagy fel a külön belvárosi irodaközponttal és dönt úgy, hogy irodáját a raktáron belül alakítja ki. Ez főleg a kisebb és közepes vállalatokra jellemző, amelyek még akkor is élnek ezzel a lehetőséggel, ha a munkatársak egy részének többletutazást jelent a belső kerületek helyett a külvárosba vagy az agglomerációba kijutni.

Forrás: www.portfolio.hu

Vissza