Ingatlanok
Szolgáltatásaink
Rólunk
Kapcsolat
HU EN
Hívjon minket!
vagy
Használja paraméterezhető keresőnket
Kiadó Eladó
m2

Irodapiac: egyre nagyobb területeket kötnek le a bérlők

Vissza
Irodapiac: egyre nagyobb területeket kötnek le a bérlők

Rekord kevés iroda áll üresen a budapesti bérpiacon, a harmadik negyedévben 5,9 százalékos üresedési rátát mért a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF). A tavalyi és az idei első félévi trendtől eltérően a harmadik negyedévben az észak-Buda alpiacon maradt a legkevesebb terület üresen, mindössze 2,9 százalék állt kihasználatlanul.

Idén a harmadik negyedévében két irodaépülettel bővült a budapesti modern irodapiaci állomány. Átadták a 7 ezer négyzetméter kiadható területtel rendelkező Hungária Centert, valamint az Advance Tower 7,6 ezer négyzetméter alapterületű második fázisát.

Tele vannak a raktárak, elfogytak az üres területek

Az üresedési ráta rekord alacsony szintre, 5,9 százalékra süllyedt, ami 0,4 százalékpontos negyedéves csökkenésnek felel meg. A 2018-as év végi és a 2019 első félévi trendtől eltérően az észak-Buda alpiacon regisztrálta a BIEF a legkisebb mértékű, 2,9 százalékos kihasználatlanságot, míg a legmagasabb üresedési ráta (34 százalék) még mindig az agglomerációban mérhető.

A bruttó kereslet a harmadik negyedévében 191 ezer négyzetmétert, a nettó abszorpció 28 ezer négyzetmétert tett ki. A bérleti piac 41 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A teljes keresleten belül a szerződés-hosszabbítások képviselték a legnagyobb arányt a bérbeadási volumen 63 százalékával, az új szerződések a tranzakciós volumen ötödére rúgtak. Az előszerződések részaránya 10, a bővüléseké pedig 7 százalék volt.

A korábbi negyedévektől eltérően Pest központjában volt a legnagyobb mozgás, itt kötötték le a teljes tranzakciós volumen 32 százalékát. A Váci úti folyosó és dél-Buda 28 és 17 százalékkal részesedett a piacból.

A BIEF összesen 141 bérleti szerződést regisztrált a negyedév során, átlagosan 1300 négyzetméteres területekre szerződtek a bérlők, ami 41 százalékkal nagyobb, mint az előző negyedévben.

Forrás: www.ingatlanhirek.hu

Vissza