Ingatlanok
Szolgáltatásaink
Rólunk
Kapcsolat
HU EN
Hívjon minket!
vagy
Használja paraméterezhető keresőnket
Kiadó Eladó
m2

Mind kevesebb iroda és lakás épül!

Vissza
Mind kevesebb iroda és lakás épül!

Az építőipar idei teljesítményét az iroda és lakásépítések lassulása is fékezheti – véli a Futureal vezérigazgatója. Decemberben épületek építése terén 11,3%-os visszaesés következett be a KSH szerint.

Amint arról a KSH beszámolt a minap: 2019. decemberében az építőipari termelés volumene 2,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, ám ezen belül az épületek építése terén 11,3%-os visszaesés következett be. Igaz az elmúlt év egészében az építőipari termelés 21,7%-kal bővült.

A Futureál vezetője Tatár Tibor a következőképp vélekedik a friss adatokról. Szerinte az építőiparon belül különösen Budapesten számítanak jelentős tényezőnek az irodaházépítések, ám ezen a téren az idén némi lassulásra kell felkészülni, ami a lakásépítések fékeződése mellett szintén negatívan hat majd az ágazat 2020. évi várható teljesítményére. A KSH 2019. decemberi építőipari gyorstájékoztatójának adatairól a Futureal vezérigazgatója azt mondta: a várható lassulás legfőbb oka az, hogy gyakorlatilag elfogytak, illetve túlzottan megdrágultak a jó helyen lévő, irodaház-építésre alkalmas telkek és projektlehetőségek.

A szakember szerint a korábban drasztikusan megemelkedett kivitelezési költségek miatt az idén a bérlőknek már nem érdemes 18 euró/négyzetméter alatti díjjal számolniuk, de az elmúlt 10 év legalacsonyabb üresedési rátája is a bérleti emelkedésének irányába hat. „Ez elméletben akár a 20 eurós szintet is elérhetné, ám a kivitelezési költségek terén immár érezhető némi konszolidáció, lassulás” – hívta fel a figyelmet Tatár Tibor.

Hozzátette: a gazdaság várható fékeződése szintén korlátozza a bérleti díjak növekedését, de mivel a gyengébb ütemű GDP-bővülés hosszabb ideig alacsonyan tartja a kamatokat, az ingatlanbefektetések továbbra is az aranykorukat élik.

Keresleti oldalról változatlanul jelentős veszélyfaktort jelent a munkaerőhiány, ami gátolja a bérlők növekedését és ezáltal a nagyobb irodaterek iránti igényüket is. Egyre fontosabbá válik, hogy az iroda jól megközelíthető és megfelelő szolgáltatási környezetben helyezkedjen el, mivel a munkavállalóknak ez akár napi egy óra időmegtakarítást is jelenthet – ám épp az ezeknek a követelményeknek megfelelő telkek fogytak el mára.

Forrás: www.ingatlanhirek.hu

Vissza