Ingatlanok
Szolgáltatásaink
Rólunk
Kapcsolat
HU EN
Hívjon minket!
vagy
Használja paraméterezhető keresőnket
Kiadó Eladó
m2

Így okosítják már a kezdettől Magyarország első okosplázáját

Vissza
Így okosítják már a kezdettől Magyarország első okosplázáját

Az ország első okosplázája, az Etele Plaza fejlesztését az első lépésektől átszövi a digitalizáció. Már a tervezés és kivitelezés során alkalmazott koordinációs szoftver is új szintre emelte a megvalósításhoz szükséges 3D-modellek, tervek és információk hatékony megosztását. Az időt, pénzt és erőforrást megtakarító, valós idejű kommunikációs eszköz, a Revizto már Magyarországon is elérhető.

A bevásárlóközpontok legújabb generációját képviselő Etele Plaza bepillantást nyújt az építészet, és a kereskedelmi szolgáltatások jövőjébe. A Futureal csoport fejlesztésében épülő 55 000 négyzetméter bérbeadható területű pláza 180 üzlethelyiségében a legnagyobb divatüzletek mellett élelmiszer-áruház, éttermek, kávézók, multiplex mozi, fitneszterem, gyermekjátszóház és egyéb szolgáltatások széles köre várja majd a látogatókat.

Az épület területén a legfejlettebb helymeghatározó és navigációs rendszer könnyíti majd a parkolást az üres férőhelyek feltüntetésével, a komplexumban pedig a vásárlóknak segít megtalálni a kiválasztott üzletet vagy szolgáltatást egy mobilalkalmazáson keresztül. Az Etele térnél megvalósuló bevásárlóközpont zöldítéséről is intelligens megoldások gondoskodnak, így az épület a fenntarthatóságot illetően is kiválóan vizsgázik. A pláza építészeti és generál tervezését a Paulinyi & Partners Zrt. végezte.

Okosítás a kezdetektől

Az Etele Plaza okosítása már tervezésénél kezdődött, ez az ország első olyan bevásárlóközpontja, amelynél a beruházás szereplőinek a kommunikációját a tervezéstől a kivitelezésen át a befejezésig, és a műszaki ellenőrzésig egy kommunikációs szoftver segíti, amely a folyamat elejétől új szintre emelte a megrendelő és a megvalósításban résztvevők kapcsolatát, ez a szoftver a Revizto. (Kattintson!) A hagyományos esetben csak a tervezők számára látható 3D mellett az abból származó 2D rajzok és tervlapok együtt kezelhetők a megvalósuló épülettel is.

A Revizto nem más, mint egy valós idejű kommunikációt biztosító szoftver, amely leginkább olyan központi terv- és információs adattárként értelmezhető, amely a megvalósításban résztvevő szereplők minden megnyilvánulását rögzíti. Az ilyenkor szokásos felhő alapú adattárolás mellett helyi szervereken is képes működni. Nyomon követhető általa, hogy az építés-tervezés melyik szereplője mit és milyen gyorsan reagált az őt érintő bejegyzésekre, a végrehajtott javításokról az érintett felhasználók azonnal értesítést kaphatnak, rögzíti, hogy a kivitelezésben milyen gyorsan hajtják végre a tervező módosításait. Ez a projekt hírfolyam bármikor szűrhető, kereshető formában rögzíti a döntési folyamatok lépcsőit.

Az adatok központosítása, és előrehaladásuk állapotainak rögzítése segít megelőzni a hagyományos tervezési folyamatok tipikus hibáit. Papír és hagyományos CAD tervezés esetén igen gyakran fordult elő az adatszolgáltatások csúszása esetleg elmaradása, mely felesleges többletmunkát, gyakran elvesztegetett heteket okozott több szakágnak, így végül a beruházónak. Reviztóban az adatszolgáltatások begyűjtése akár automatizálható, így a feledékenység többé nem akadályozza a projekt előrehaladását.

                                 Tervek és modell teljes összhangban

Mindez csökkenti a beruházással járó kibocsátást, időben, szakemberben rengeteget spórol a megrendelőnek - sorolja a kommunikációs szoftver előnyeit Gáspár Tibor, a Körös Consult gépészmérnök tervezője. Hogy átlagosan mekkora ez a megtakarítás közvetlenül, nehezen kalkulálható, hiszen minden építmény, fejlesztés más méretű, funkciójú, de az vitathatatlan, hogy egy ingatlanfejlesztés megvalósításánál felvonuló szakágak kommunikációjának egy platformra hozatala, a különböző szakmai hátterű, tapasztalatú, képzettségű gárda munkájának összehangolása, egymásba vetítése óriási jelentőségű, és ebből nem csak a beruházó profitál.

A módszer akkor a leghatékonyabb, ha a folyamat minden szereplője használja a Reviztót. A tervezőkkel és vállalkozókkal szembeni elvárások érvényesítéséhez elengedhetetlen, hogy maga a megrendelő legyen az adatgazda, vagyis a licensz tulajdonosa, mint az okosplázát fejlesztő Futureal.

Hogy működik a Revizto?

A tableten is futtatható applikáció a felhőben, vagy egy zárt hálózatban (LAN/WAN) tárolja az adatokat, modelleket, terveket, hibajegyeket és megjegyzéseket. Így bárki a hóna alá csapva az építkezés helyszínén vetheti össze az elképzeléseket a valósággal. A helyszínen fényképek készíthetők, melyek a modellben, a tervekben azonnal megjelenhetnek az érintetteknek címezve. A szükséges jogosultságokkal rendelkezők a bejegyzésről pedig azonnal értesülnek, s így gyorsan reagálhatnak.

                                     Észrevétel statisztika

A korrekcióra sem kell sokat várni, a javítást a kivitelező is azonnal érzékeli, az észrevételek, kérések, megjegyzések nem tűnnek el, visszakövethetők, kereshetők. Az eszköz nem csak időt spórol azzal, hogy felgyorsítja a kommunikációt, hanem pénzt is, hiszen a tervezési fázisban elvégzett javítások két nagyságrenddel kevesebb pénzt igényelnek, mint a kivitelezés során.

A közvetlen megtakarítás mellett a kivitelezés pontosságának javulásáról és annak áldásos hatásairól sem szabad elfeledkezni. Sok múlik a tervek és a valóság könnyű, azonnali összevethetőségén, ha a valamikori verziót tükröző papír alapú tervdokumentáció helyett a legfrissebb, élő modellen ellenőrzi a helyszíni állapotot az arra hivatott. Egy projekt tervezése egy iterációs folyamat, amelynek a minőségétől nagyban függ a teljes projekt sikere. A Revizto ezt az optimum keresést teszi gyorsabbá és hatékonyabbá.

A Revizto egy svájci székhelyű játékfejlesztő terméke, a cég 2013-ban fordult az építőipar felé, játék motorját a tervezői szoftverhez igazítva. Magyarországi képviselője a Körös Consult Kft. A Revizto alkalmazásából az építési piac összes szereplője profitálhat, a sokszereplős nagyberuházásoknál éppúgy hasznos, mint egy tervezőirodán belüli kommunikáció esetén - teszi hozzá Gáspár Tibor.

A cikk elkészítését a Körös Consult Kft. támogatta.

Forrás: www.napi.hu

Vissza