Ingatlanok
Szolgáltatásaink
Rólunk
Kapcsolat
HU EN
Hívjon minket!
vagy
Használja paraméterezhető keresőnket
Kiadó Eladó
m2

Lehet egy épület környezetbarát?

Vissza

Az ingatlaniparnak is törekednie kell ökológiai lábnyomának mérséklésére, hiszen az épületek által kibocsátott üvegházhatású gázok globálisan elérik a 39 százalékot.
Ebből 11 százalék az építési munkálatokból és az építőanyagok kitermeléséből, további 28 százalék pedig magából az épületek üzemeltetéséből származik. A Panattoni, mint Európa legnagyobb ipari ingatlanfejlesztője elkötelezett abban, hogy olyan létesítményeket terveztessen és üzemeltessen, melyek a legszigorúbb zöld tanúsítványoknak is megfelelnek.

Az ESG jelentősége az építőiparban is felértékelődött az elmúlt néhány évben, ezt a jelenlegi gazdasági környezet kihívásai tovább fokozzák. A Panattoni karbonsemleges törekvéseinek fő célkitűzése a hosszú távú pozitív hatás megteremtése mellett a példamutatás az ágazat minden szereplője felé. Csak Európában eddig közel 9 millió négyzetméter, tanúsítottan fenntartható területet adtak már át, további 6 millió négyzetméternyi terület pedig előkészítés alatt áll. A fenntarthatósági stratégia része a 2021-ben indult „Go Earthwise with Panattoni” projekt, mely új megközelítésbe helyezi a beruházások megvalósítását: mind a környezet, mind a munkavállalók és a helyi közösségek figyelembevételével.

„Számunkra meghatározó, hogy minden országban törekedjünk a törvényi előírás feletti teljesítésre a tevékenységünk során. A franciaországi, olaszországi és németországi fejlesztéseink például 95 százaléka barnamezős területen helyezkedik el, emellett arra is nagy hangsúlyt fektetünk, hogy minél több fenntartható anyagot használjunk fel az épületeinknél. A szabályozások és a helyi piaci igények azonban országonként eltérőek, ezért fő célunk, hogy minden fejlesztésünket egységes színvonalra emeljük, és Európa-szerte új szemléletet alakítsunk ki” – mondta Kemenes László, a Panattoni magyarországi ügyvezető igazgatója.

Egyre inkább előtérbe kerülnek a zöld fejlesztések

Az ágazatban a beruházások miatt a nagy területek bevonása elkerülhetetlen, ezért a Panattoni számára meghatározó a tervezési fázisban az energiamodellezés és a körforgásos gazdaság eszméjének követése. A gondos tervezés mellett a technológia nyújtotta lehetőségek kihasználása is elősegítheti a klímatörekvéseket. A Panattoni épületeinél prioritásnak számít az energiahatékonyság javítása és az energiafogyasztás csökkentése – így a dinamikus vezérlőrendszerekkel működtetett LED-világítás jelentős mértékben csökkentheti a fogyasztást. A vízkészletek megőrzése szintén döntő jelentőségű. Az esővíz és szürkevíz tudatosabb hasznosítása és az öblítés nélküli mosdók hozzájárulnak a terület vízgazdálkodásának fenntarthatóságához.

Ma a világon az egyik legelterjedtebb épületminősítési módszer a BREEAM, mely az adott épület környezeti fenntarthatóságának és a használók jólétének értékelését foglalja magában. A Panattoni ezen rendszer alapján tanúsított létesítményeinek használói akár 60 százalékkal csökkenthetik az energiafogyasztásukat. A környező országokban már több BREEAM Very Good vagy magasabb minősítésű beruházás is épült. Magyarországon Panattoni City Dock Törökbálint néven fog működni az első ilyen „last mile” logisztikai park, mely a BREEAM Excellent minősítést célozta meg.

„A zöld fejlődési stratégiánk része a kellemes atmoszféra biztosítása. A bérlőknek olyan igényeik is vannak, melyek a munkavállalók jólétéhez kapcsolódik. A terület megközelítése, a kikapcsolódási lehetőségek és a kellemes környezet és közérzet megteremtése mind-mind szempont lehet. A jólét és a pozitív környezeti hatások közötti átmenet megtalálása rengeteg kihívást jelent, de a Panattoni épületeinél törekszünk a biodiverzitás kialakítására” – tette hozzá Tóth Mariann, a Panattoni magyarországi bérbeadási igazgatója.

Vissza